«Οι επιστολές του Αγίου Ιγνατίου. Κρίσιμα σημεία των επιστολών του»: Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός

Πραγματοποιήθηκε (19/11/2012) η 2η Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το τρέχον Εκκλ/κό έτος, κατά την οποία συνεχίστηκε η σπουδή πάνω στη ζωή και το έργο των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας, με επίκεντρο τον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς, που ανέπτυξε το θέμα «Οι επιστολές του Αγίου Ιγνατίου. Κρίσιμα σημεία των επιστολών του»

Στις επιστολές του ο Άγιος Ιγνάτιος τονίζει την ανάγκη της ενότητας της Εκκλησίας περί τον Επίσκοπο, ενώ επισημαίνει τον κίνδυνο των αιρέσεων. Προτρέπει για σταθερότητα στην πίστη και στην κατά Χριστόν ζωή, ενώ ζητεί την προσευχή των Χριστιανών για να μείνει σταθερός στο δρόμο το Μαρτυρίου.

    Η σημασία των Επιστολών είναι μεγίστη, καθότι είναι ακριβό απόσταγμα αγίας ζωής, υψηλού ήθους, Χριστιανικής μεγαλοπρέπειας, βαθιάς Εκκλ/κής εμπειρίας του και της Αποστολικής Παραδόσεως, την οποία φέρει. Είναι πλήρεις πίστεως, ομολογίας, ενθουσιασμού, ενώ απουσιάζουν απ’ αυτές η μιζέρια και η μεμψιμοιρία. Συνέβαλαν δε, στην οργάνωση της Εκκλ/κής ζωής.

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο π. Μεθόδιος επεσήμανε ότι ο Άγιος Ιγνάτιος καθιέρωσε τους όρους Χριστιανισμός, Καθολική Εκκλησία και Ευαγγέλιο, με την έννοια του βιβλίου.

    Στη συνέχεια επικέντρωσε στα κύρια σημεία των Επιστολών του, μεταξύ των οποίων είναι η σταθερή βάση και ο προσανατολισμός του, που στηρίζονται στην κρυστάλλινη γνώση των θεμελίων της πίστεως, των Θείων Δογμάτων και της Αποστολικής παραδόσεως. Επέμεινε κυρίως στην περί Εκκλησίας διδασκαλία του Αγίου, την οποία Εκκλησία ο Ιγνάτιος θεωρεί νέα πραγματικότητα, όχι ένα αφηρημένο ή φιλοσοφικό σύστημα, αλλά ζωή. Η Εκκλησία συνυπάρχει με τον Χριστό ως σώμα Του. Όπου ο Χριστός εκεί και η καθολική Εκκλησία.

    Ο ομιλητής επέμεινε στην ανάδειξη του αγαθού της ενότητας από τον Άγιο Ιγνάτιο. Η ενότητα είναι το μυστικό όπλο των πιστών εναντίον των δυνάμεων του κακού, ενώ συνίσταται στο κοινό όνομα (Χριστιανοί) και στην κοινή ελπίδα. Το έργο της ενότητας είναι το κύριο και βασικό έργο του Επισκόπου, ο οποίος εργάζεται για την οργανική ενότητα Επισκόπου – πιστών. Αυτή δεν αποσκοπεί στην εξουσιαστική επιβολή του Επισκόπου, αλλά στην ενότητα με τον Χριστό. Η ενότητα, όμως, αυτή είναι αληθινή, όταν ο Επίσκοπος είναι υποταγμένος στο θέλημα του Θεού.

    Στη συνέχεια ο π. Μεθόδιος αναφέρθηκε στις επισημάνσεις του Αγίου Ιγνατίου για τον κίνδυνο των αιρέσεων και των σχισμάτων. Όπου αναφανούν διώχνουν τη Χάρη και την παρουσία του Θεού. Χριστιανός που αποσχίζεται από την Εκκλησία δεν μπορεί να επιτύχει την ένωση με τον Χριστό.

    Αναφέρθηκε, τέλος και στην στάση των Χριστιανών έναντι των εχθρών της Εκκλησίας, κατά τον Άγιο Ιγνάτιο. Να προσευχόμαστε γι’ αυτούς αδιαλείπτως, γιατί υπάρχει και γι’ αυτούς ελπίδα μετανοίας. Να τους διδάσκουμε δε με την δύναμη των έργων μας.

Είδηση από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού. (19/11/2012)

Related posts